Pokus č. 1
Kvôli inému receptu, ktorý chystám na Valentína som si v cukrárenských potrebách kúpila červenú gélovú farbu a rozhodla som sa, že ju otestujem aj na bábovke. Nechcela som ale spraviť iba ružový alebo červený koláč, ale skúsila som sa pohrať aj s príchuťou – z toho, čo bolo po ruke. Takže vyšiel twist mojej klasickej bábovky Amálky: valentínska vanilková bábovka s brusnicami.
Ingrediencie
- 200g práškového cukru
- 200g polohrubej múky
- 4 vajcia
- 1 dcl oleja
- 1 dcl brusnicovej šťavy
- Prášok do pečiva
- 2 čl vanilkovej arómy (nabudúce chcem skúsiť pravú vanilku)
- Sušené brusnice podľa chuti
- Gélové červené potravinárske farbivo
- Vanilkový cukor
Postup
- Žĺtka s cukrom vyšľaháme do peny. Postupne za šľahania pridávame na striedačku šťavu a olej. Pridáme aj vanilku. Farbivo môžte pridať už v tomto momente, ale zvyšné ingrediencie zjemnia výslednú farbu. Tak máte priestor doladiť farbu na záver ak chcete. Mne sa to nepodarilo tak, ako som chcela.
- Potom pridáme múku a prášok do pečiva.
- Bielky vyšľaháme do snehu a zľahka zapracujeme do cesta. Pridáme sušené brusnice podľa chuti.
- Do vymastenej a vysypanej formy vylejeme cesto.
- Rúru si vyhrejeme na 180°C a až do vyhriatej rúry vkladáme formu s cestom.
- Pečie sa okolo 25-30min. ale ja sa na tie časy nerada spolieham. Každá rúra je iná, preto majte po ruke špajlu a kontrolujte vnútro bábovky. Keď už sa cesto nelepí na špajlu, bábovka je hotová.
- Bábovku vyberte a nechajte poriadne vychladnúť, aby sa vám podarila pekne vyklopiť.
- Vychladnutú bábovku posypeme vanilkovym cukrom a môžme maškrtiť. Tá moja ostala riadne ružová, ale gélové farbivo som skúšala prvýkrát. Uvidíme ako nabudúce.
Nám bábovka veľmi chutila, bola sviežejšia ako tá klasika, vďaka brusniciam. Rada by som docielila, aby bola tmavšej červenej farby, ale ešte musím prísť na to ako to spraviť. Ak máte s gélovými farbami viac skúseností ako ja tak mi pokojne napíšte do komentáru.
Prajem vám krásneho Valentína a dobrú chuť! ?