Tekvicové rizoto pre veľkých aj malých

Konečne som si našla recept, ktorý som si vyšperkovala a môžem spokojne povedať napr. „A už si skúsil moje rizoto?“ Na Instagrame sa Vám páčilo, tak som sa rozhodla hodiť sem super rýchly foto recept s bonusom – verziou aj pre malých papkáčov. Melisa sa zatiaľ nevie rozhodnúť, či ho má rada, tak dajte vedieť, čo naňho vy a vaše ratolesti.

Detská verzia

Na dve porcie budete potrebovať

  • 30g ryže (guľatej)
  • 5-6 kociek tekvice
  • parmezán
  • vodu
  • bazalku
  • olivový olej

POSTUP

Tuto je to veľmi jednoduché. Uvarte ryžu, tak aby sa trošku lepila. Tekvicu udusiť alebo uvariť a spraviť z nej pyré. Pridať trošku olivového oleja, parmezánu a bazalky a voalá, obed pre prcka je hotový.

Dospelá verzia

Na dve porcie budete potrebovať

  • 300 g tekvice (my tu máme len jeden tip „calabaza“,vy môžete použiť hokaido alebo maslovú tekvicu)
  • 200 g ryže
  • 200 ml biele suché víno
  • 400 – 500 ml vývaru
  • za hrsť parmezánu
  • jednu menšiu cibuľu
  • soľ
  • čierne korenie
  • bazalku
  • olivový olej

Ako na to?

– 1 – Rozpálime si olivový olej a cibuľku pokrájame na jemno. Opražíme chvíľočku a pridáme na kocky nakrájanú tekvicu.

– 2 – Tekvicu necháme trochu opiecť a následne zalejeme vínom. Keď sa víno odparí, dolejeme vodou a necháme tekvicu uvariť do mäkka.

– 3 – Tekvicu rozmixujeme na pyré ručným mixérom. Pripravíme si väčšiu, ideálne hlbokú panvicu, kde si rozpálime opäť olivový olej a pár sekúnd na ňom opečieme ryžu.

– 4 – Na striedačku budeme k ryži pridávať pyré a vývar. Ja som na vývar zabudla, ale mali sme doma niečo ako bujón, čiže som si ho rýchlo pripravila. Vývar je určite možné nahradiť aj len obyčajnou vodou. Množstvo vývaru sledujte. Ryža môže byť uvarená aj skôr a nespotrebujete všetok vývar, alebo bude potrebné doliať vodu, ak ešte nebude zmäknutá. V tomto momente pridáme aj soľ a korenie podľa chuti.

– 5 – Tesne pred koncom pridáme do rizota za hrsť parmezánu. Zamiešame, pridáme bazalku podľa chuti a môžeme podávať. Ozdobíme parmezánom (toho nikdy nie je dosť) a listom bazalky. No a keď už sme otvorili to víno, kvôli vareniu, tak si kľudne nalejte aj pohár bieleho.

Dobrú chuť!

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.